Monday, April 1, 2013

JADUAL BERPANTANG SAYA

30weeks 5days 2.4.13

Salam hari Selasa... Bulan lepas banyak sangat MC dan EL... dengan keadaan saya yang tak sihat, kemudian anak lelaki saya Muhd Qashah demam sampai dimasukkan ke hospital. Memang rasa tak best nak bekerja bila banyak sangat cuti, sebab kat tempat kerja tu ramai sangat yang "memahami".
Maklumlah diorang ni belum kawin dan belum ada anak..itu yang "memahami" sangat tu sampai incaj pun jadi tertekan sebab serba salah. Takperla... kalau ada jodoh korang dan ada rezeki diberikan anak.. korang rasa la balik nanti.In Shaa Allah.....

Wah..dah 30 minggu mengandung.. ramai yang kata kalau masuk 30 nih masa akan lebih cepat berlalu. Kita tunggu dan lihat jer yer. Baby dalam perut ni pun aktif sangat, macam mesra dengan alam diluar pun yer. Kadang rasa perut ni makin sempit, makin tak muat untuk baby, nak tido pun makin susah nak mengiring ke kiri atau ke kanan. Itulah pengorbanan seorang ibu.. bila baby bergerak menendang dalam perut ni, rasa best sangat!..

Okayla.. akhirnya saya berjaya siapkan jadual berpantang saya. Jadual ini khas untuk berpantang menggunakan produk NonaRoguy dan untuk ibu yang plan nak menyusukan anak dengan susu ibu. Ini adalah perancangan sahaja..pelaksanaan kene tunggu saya bersalin nanti yer.. saya akan update berapa percent yang saya ikut. Saya berdoa agar saya dapat ikut jadual ini sepenuhnya. :)


JADUAL 3 HARI PERTAMA
Seawal mungkin bangun untuk berdiang dengan tilam contiago, pastikan baby tidak diletakkan atas tilam tersebut. Sapu keseluruhan badan dengan minyak herbanika NR sebelum berdiang. Lakukan selama 2 jam.
6 pagi >>> Pump susu ***** untuk bekalan baby time bertungku dan mandi nanti. Suap guna sudu @ cawan sahaja
7 pagi >>> Minum pagi (Akar herbanika minum dulu dengan sudu)
715 pagi >>> Bertungku & Berdiang (2 minggu pertama jgn cungkil hanya tuam)
815 pagi >>> Mandi Herba
830 pagi >>> Barut (sapu minyak HN shj) + Bengkung
Rehat (aktiviti yang boleh dilakukan seperti berdiang dan tidur)
12 tghari >>> Makan tengahari (Akar herbanika minum dulu dengan sudu)
Rehat (aktiviti yang boleh dilakukan seperti berdiang dan tidur)
4 ptg >>> Minum petang (Akar herbanika minum dulu dengan sudu)
410 ptg >>> Bertungku & Berdiang (2 minggu pertama jgn cungkil hanya tuam)
5 ptg >>> Mandi Herba
515 ptg >>> Barut (sapu minyak HN shj) + Bengkung
6 ptg >>> Dinner (Akar herbanika minum dulu dengan sudu, menu nasi untuk 2 minggu sahaja)
Rehat (aktiviti yang boleh dilakukan seperti berdiang dan tidur)
Supper
9 mlm >>> Tidur (Berdiang selama 2 jam sebelum baby bangun utk menyusu)


JADUAL HARI 4 & SETERUSNYA (sehingga habis pantang @ Sehingga habis produk)
Seawal mungkin bangun untuk berdiang dengan tilam contiago, pastikan baby tidak diletakkan atas tilam tersebut. Sapu keseluruhan badan dengan minyak herbanika NR sebelum berdiang. Lakukan selama 2 jam.
6 pagi >>> Pump susu ***** untuk bekalan baby time bertungku, berurut dan mandi nanti. Selepas susu matang keluar bule perah untuk simpanan.
7 pagi >>> Bertungku & Berdiang  (2 minggu pertama jgn cungkil hanya tuam)
8 pagi >>> Mandi Herba
815 pagi >>> Urut (3 hari sahaja)
915 pagi >>> Lulur (HN Lulur)
10 pagi >>> Barut (sapu HN, HNB & felina) + Bengkung
1015 pagi >>> Minum pagi *****(jgn lupa amik phytonatal sebelum sarapan)
1030 pagi >>> Rehat (aktiviti yang boleh dilakukan seperti berdiang dan tidur)
12 tghari >>> Makan tengahari (Akar herbanika minum dulu dengan sudu)
1230 >>> Rehat (aktiviti yang boleh dilakukan seperti berdiang dan tidur)
4 ptg >>> Minum petang (Akar herbanika minum dulu dengan sudu)
410 ptg >>> Bertungku & Berdiang
5 ptg >>> Mandi Herba

515 ptg >>> Lulur (Param Sari Ayu)
530 ptg >>> Barut (sapu HN, Felina & barut herba) + Bengkung

6 ptg >>> Dinner ( (Akar herbanika minum dulu dengan sudu, menu nasi untuk 2 minggu sahaja selepas itu hanya biskut/roti dan air panas)
Rehat (aktiviti yang boleh dilakukan seperti berdiang dan tidur)
Supper
9 mlm >>> Tidur (Berdiang selama 2 jam sebelum baby bangun utk menyusu)

TIPS LAIN:
Perah susu kolostrum hanya sebelah pagi sahaja, Setelah susu matang keluar barulah bule mengepam dengan kerap untuk kosongkan payudara supaya penghasilan susu meningkat. Susu yang telah diperah boleh disimpan untuk bekalan baby ketika ibu bekerja nanti. Pastikan menyusu setiap 2 jam pada sebelah siang dan setiap 3 jam pada sebelah malam. Seelok eloknya jangan biarkan baby menangis baru kita susukan untuk elakkan baby terbiasa menangis jika perlukan sesuatu.

Selepas hari ke 30 boleh melakukan tangas kering sebelum mandi selama 10 hari berturut turut.
Selepas hari ke 30 boleh memanggil bidan untuk mengurut setiap seminggu sekali jika mampu :)



No comments:

Post a Comment