Wednesday, May 22, 2013

MEDELA SWING MAXI



+

Penyusuan susu ibu sahaja pada baby saya merupakan matlamat utama dari saya belum mengandung lagi. Tak puas hati menyusukan Qashah selama 1 tahun dengan serba kekurangan ilmu mengenai penyusuan membuatkan saya mendesak suami untuk mengandung lagi.. dan kini saya sudah pun mengandung 38 minggu.
Setelah saya tahu yang saya mengandung, perkara pertama yang saya cari ialah ilmu tentang penyusuan. Perkara pertama yang saya beli adalah breastpump jenama Avent (Manual). Pada perancangan saya, sepanjang berpantang nanti pam manual ini akan membantu  mengumpul stok untuk baby. Saya juga bercadang nak belajar marmet sampai pandai.
Selepas bersalin pula saya juga dah bercadang nak membeli breastpump elektrik kerana ditempat kerja, pump manual atau marmet tidak berapa sesuai kerana mengambil masa yang lama. Lagipun harga pump elektrik mahal dan sebelum bersalin saya perlu menggunakan banyak duit untuk membeli kelengkapan baby yang serba baru maklumlah jarak anak ke 2 dengan ke 3 hampir 7 tahun :)

Saya pernah singgah ke kedai littlewhiz di Setia Alam, Klang untuk melihat sendiri breastpump elektrik yang ada dan pada waktu itu kandungan saya 5 bulan kalau tak silap. Saya diberi penerangan mengenai breastpump Rumble Tuff & Spectra 3. Pada waktu itu, saya benar benar berkenan dengan Spectra 3. Tapi nasib baik saya tak beli waktu tu (x der duit hihi).

Saya jenis yang suka bertanya.. kebetulan doktor kat klinik saya ni memang menyusukan anak sepenuhnya dengan susu ibu, jadi saya pun dengan ramah bertanya mengenai breast pump yang beliau gunakan dan doktor nih dengan senang hati siap demo lagi medela swing yang digunakan. Mendengar pada bunyinya yang sungguh senyap, motor nya yang sungguh ringan..adehla. Spectra 3 terus tak ada dalam list..haha Lepas tu doktor tu siap bagitahu yang Medela Swing ni dah ade set untuk double pumping. Setahu saya Medela Swing ini boleh convert dari single pump kepada double pump tapi selalunya ade masalah dari segi kekuatan mengepump, tapi yang ini bukan modified tau, memang khas untuk double pumping namanya Medela Swing Maxi... hah apa lagi terus la ku mengugelkan diri mencari maklumat tentang Medela Swing Maxi Pump ini.
Tetapi kat Malaysia ni, pump ni masih tak pemes lagi, banyak info pasal Medela Swing (single pump) sahaja.

Harganya pun tak semahal Medela Freestyle dan tak semurah Medela Swing... Gulp!! saya tetap tak mampu. Tetapi entah macamana saya tergugel kat mudah.com.my tentang Medela Swing Maxi yang nk dijual then terjumpa sorang mommy ni nak jual Medela Swing Maxi yang masih baru dengan harga secondhand. Alasannya sebab nk beli Medela Freestyle... haha tanduk sudah naik atas kepala!! Katanya beliau beli kat LittleWhiz ada warranty Lactaquip setahun. Saya telefon LittleWhiz tanya harga pump ni, harganya RM1200 dan saya boleh dapat dekat mudah RM850 baru lagi... haha..

Suamila orang yang pertama terlintas dihati nak minta loan.. kebetulan suami tengah tunggu payment. Kalau tak booking nanti diambil orang maka dengan rasa malu malu harimau ku dibenarkan booking RM20, nanti gaji baru bayar habis. Sebelum aku nk propose kat asben pump nih ku bawa dia survey dekat motherscare Setia Mall harga pump saja RM1499 adeyla. Walaupun plan nk beli lepas bersalin tapi terjumpa peluang macam ni cubala sedaya upaya. Rezeki baby kut hihi...

Tapi kalau nak beli Medela Swing Maxi saya syorkan anda singgah blog ni sebab setakat ni dia menjualnya
dengan harga yang rendah http://shopsiniyou.blogspot.com/

Berikut saya senaraikan perbandingan antara Medela Swing Maxi dengan Medela Freestyle yang saya ambil dari blog beliau:-
Persamaan :
- double pumping and single pumping
- 2 phase expression stimulate mimic to baby sucking
- letrik & battery operated
- less parts easy to assemble & cleaning
- ringan senang dibawa travel

Perbezaan :
- freestyle ada lcd display swing maxi tiada
- bateri freestyle rechargeable swing maxi pakai bateri biasa saiz aaa nak senang beli rechargable bateri size aaa

swing maxi lg best sbb :
- suction swing maxi sgt2 best dan seswai dgn semua org
- bunyi motor swing maxi lagi senyap
- pakai bateri aaa lg senang..x perlu risau bateri rosak

Monday, May 20, 2013

DAH DEKAT!!


37weeks 5days 21/5/2013

Nampak tak muka terkejut baby tu? Saya lagi terkejut hihi rasa macam baru minggu lepas cek UPT positif. Cepat betul masa berlalu kan...
Setakat arini ada simptom simptom yang berlaku yang tak boleh saya lupakan antaranya... BUASIR!! selalu buasir kat bahagian luar tapi kali ni kat bahagian dalam. Nak tidur pun tak senang rasa sakit sangat kat situ. Nak duduk pun tak selesa.. kalau boleh nak berdiri jer.. Bila berdiri pulak kat miss v rasa macam ade benda tekan pulak.. uish uish macam macam kan.. Ubat dah amik, doktor bagi ubat sumbat bontot dengan lembutkan najis, tapi setiap kali lepas membuang seksa rasanya. Takper, pengorbanan seorang ibu.. Saya fikir positif jer.. mungkin nak bersalin nanti Allah permudahkan... Aminnnn

Dalam macam macam dugaan sakit tu, saya bersyukur sebab baby mama tetap aktif menjalankan tanggungjawabnya menendang mama.. hihi. Kene cepat cepat siapkan semua persediaan bersalin n berpantang. Nampaknya manual penjagaan selepas bersalin untuk suami pun dah 90% siap.. nanti nak email dengan penuh kasih sayang pada asben..harap dia akan jaga saya dengan baik :)

Hari ini ramai yang tegur perut saya dah makin turun.. saya pun makin sakit kat bawah, ada yang teka malam nanti bersalin, ada yang kata lagi dua tiga hari.. yang pastinya saya dah ready nak jumpa baby.

Semua keperluan dah ready.. cuma yang saya rasa belum cukup ready, rumah belum kemas betul betul lagi sebab banyak habuk, ingat nak kemas rumah minggu depan sebab saya amik cuti bersalin awal seminggu iaitu pada 27/5/2013 hingga 224/8/2013 cuti 90 hari. Tapi kalau baby keluar awal papa jerla kene kemas rumah sorang sorang :)